Lindgården Live

Hösten 2023 & våren 2024 blir magisk på Lindgården.

I Ginrummet har vi under sommaren byggt en helt ny bar och nu vill vi satsa på lite olika roliga aktiveringar i vårt härliga vardagsrum.

En av nysatsningarna är vårt nya koncept Lindgården Live. En onsdag i månaden under perioden september till april så kommer vi att ha livespelning 20.00 i Ginrummet. Artisterna varierar under perioden såklart och stämningen kommer att vara på topp.

Vi tar inga inträden och inga bordsbokningar utan vill bara att ni ska komma och njuta av bra musik, god stämning samt god mat och dryck såklart!

20 december

Janne Bertholdsson

Janne Bertholdsson är ju en känd musiker för oss alla gotlänningar. Janne Bertholdsson föddes 1952 och när han tio år gammal hörde The Beatles första gången bestämde han sig för att bli trummis. Han tar lektioner i musikskolan och blev marscherande trumslagarpojke i Visby Gossorkester, eller ”Rödrockarna” som de allmänt kallades. Sedan startades det popband så det stod härliga till; Jan & Pete, The Parrots och Metronomers är bara några exempel på band där Janne var medlem. 1967 startades ett flertal samarbeten med Göran Ringbom och det mynnade ut i olika konstellationer som spelade visor, bluegrass och tradjazz. År 1970 flyttar Janne Bertholdsson till Uppsala, där bildas bandet Country & Gotland.

Fem år senare är Janne tillbaka i Visby och blir medlem i Di Sma Unda Jårdi, nu som gitarrist. Han släpper också soloalbumet »Säsongen Är Kort« (1980), men det är som energiskt liveband Di Sma Unda Jårdi börjar märkas ordentligt på den gotländska rockscenen. Spelningarna på Änkan Stares Paradis är legendariska och det är helt logiskt att Di Sma:s första LP är en liveinspelning från just dessa lokaler. Skivan »Vad Gör Din Pappa? (Han Spelar I Ett Rock’n’Roll Band)« släpptes sommaren 1983.

Janne utbildade sig till musiklärare parallellt med spelandet, men nästa milstolpe skulle bli 1985 när Di Sma fick en stor hit med låten »Snabbköpskassörsken« skriven av Tomas Ledin. Det blev Svensktoppen, turnéer och TV-framträdanden. Musik på heltid och mer därtill.

1990 började Janne Bertholdsson jobba med öl på Spendrups och Gotlands Bryggeri, en roll han alltid kommer att förknippas med. Genom åren hade han tidigare jobbat som springsjas, diskplockare, lärarvikarie, bingoutropare, taltidningsläsare. säljare nedre Norrland, vårdare på psykisk klinik, BUP, brevbärare, bartender, musikaffärschef och mycket annat.Nya band/projekt skapades hela tiden på sidan om Di Sma som fortfarande spelar för stor publik när tillfällen ges.

Naturligtvis har det hela tiden skrivits låtar. Många av dessa har hamnat i skrivbordslådan, men hösten 2016 tog Janne Bertholdsson tillsammans med sina musikaliska kamrater Torbjörn Söderman och Roger Gustafsson tag i det som skulle bli Janes andra soloplatta »Arv«.

24 januari

Sarah Löfqvist

Tillsammans med Sara Boström-stämsång & Ollie Jones-bas/cajón

Sarahs musik är meditativ och själfull med eftertänksamma texter om livet och vårt mänskliga varande. Hennes låtar är uppbyggda kring ett uttrycksfullt gitarrspel som skiljer sig från hur singer-song-writers brukar kompa sig själva.

Sarah är bördig från Gotland och utbildad klassisk gitarrist. Hon började sin musikaliska bana på Musikskolan i Visby för Oswald Ginzel och sedermera Jan Ekedahl. Sarah har alltid sjungit och skrev egna låtar redan på gungställningen i Vibble som litet barn. Hon medverkade i Tiljans Talanger första gången som 12-åring och har varit med i Musik Direkt under tidigt 90-tal.  1996 hamnade Sarah på Musikhögskolan i Malmö där hon studerade för
Gunnar Spjuth på IE-klassisk gitarr samt sjöng i Malmö Kammarkör för Dan-Olof Stenlund.

Efter Musikhögskolan återvände Sarah så småningom till Visby och jobbade som gitarr- och musiklärare i bland annat Kräklingbo och Vänge och sedan under många år på Atheneskolan. Vid sidan av jobbet som gitarr- och musiklärare har Sarah sjungit i många olika konstellationer och körer;
Bülow Big Band, Nonetten, Oratoriekören, Visby Vokalensemble och numera i Ad Fontes.
Sarah har även medverkat i P4 Nästa och på Visbyfestivalen ett flertal gånger.

2020 släppte Sarah EP’n ”Doubt the doubt” som spelades in hos Alexander Härnlöv i Vall Recording Studio.
Medverkar gör de gotländska musikerna Sara Boström, Mattias Svensson och Marie Sandell.
Vad gäller inspirationskällor så är Sarah en musikalisk allätare där den gemensamma nämnaren är att det måste finnas
dynamik och variation i musiken och en hel massa själ och hjärta.
I övrigt är det livet själv som bidrar till den mesta inspirationen i form av känslor, relationer och händelser.
Sarah har en längtan att sätta ord och ton på det där som kan vara svårt att få sagt och som man kanske undviker att säga.

21 februari

Duon Johan & Thomas

Denna duo från Klintehamn Johan Ahlström & Thomas Falk Björklund är barndomsvänner till Lindgårdens driftschef Frida Domnauer.
Tillsammans har de utöver sina vanliga arbeten alltid spelat musik och tillsammans i  olika konstellationer under många år.

Sommaren 2023 gjorde de succé i Gingården här hos oss varje söndag hela sommaren under evenemanget ”Citadelle Sunday Afternoons”.

Nu får vi äntligen presentera ”Klinteboyz” i Ginrummet inne på Lindgården vintertid och det blir blandat material med både nytt och gammalt.
Välkomna!

27 mars

Bill-Iverz – unplugged

Bill Sundberg har stått på scen från norr till söder. Ett turnerade liv inom teater, musikal, musik och sång har varit vardagen under en herrans massa år. Från det minsta folkets hus i Sorsele till Scandinavium i Göteborg har Bill svettats för att få folk underhållna. På Gotland kunde man hitta Bill ute på Kneippbyn en massa år när han deltog i Pippiteatern och krogshower på Rotundan. Även på adventskonsert på Rondo i Klintehamn har Bill stått på scen och sjungit julsånger för full hals. Musiken har alltid varit en naturlig del i Bills liv och att få sjunga och spela en sång som skapar en god känsla hos den som lyssnar är målet. Sen om man kan skratta lite tillsammans är det inte dumt alls, musik ska byggas utav glädje!

Adam Alvermark är musikern som till lika stor del är uppvuxen inom den kommunala musikskolan som på diverse olika scener. Är i grunden en gitarrspelare men gillar även att hantera elbasen. Bill, Adam och trummisen Johan Hejdenberg utgör den glada trion Bill-Iverz. På Lindgården blir det dock en avskalad version utan trummor, the Bills unplugged skulle man kunna kalla det.